Около 350 души живеят целогодишно в  Равногор. Дотук  брациговското село

...
Около 350 души живеят целогодишно в  Равногор. Дотук  брациговското село
Коментари Харесай

В Равногор не останаха деца

Около 350 души живеят целогодишно в  Равногор. Дотук  брациговското село не се отличава по нищо от десетки други в Пазарджишко и даже в България. Различното в Равногор е, че измежду жителите му няма нито едно дете. По улиците на селото могат да се видят само пенсионери и малко хора на междинна възраст. 

Хората избягаха по огромните градове и в чужбина, а дребното, дето още не са в пенсионна възраст,  избират да седят в кръчмата, споделя кметът на Равногор Нейчо Коланев.

То и по какъв начин да има младежи, пита се първият човек в селото. От години главното учебното заведение " Отец Паисий " е затворено. Сградата даже не се охранява, счупените порти зеят необятно отворени, а вътре нещата вървят към саморазрушение. За това, че в миналото тук е кипяла образователна активност, свидетелстват само старите образователни пособия. От кабинета по химия е останала единствено Менделеевата таблица, а от този по биология -  пък фотография на другите типове гъби. Или другояче казано тъжна картинка.

Има основателни аргументи младите и хората в трудоспособна възраст да бягат от другояче китното селце. До Равногор даже няма постоянен публичен превоз. Местните, които нямат лични коли, се придвижват до Брацигово и Пещера с помощта на своите моторизирани съселяни.

При потребност им се примолват, заплащат горивото и по този начин пътуват, различен метод няма, добавя кметът. Нейчо Коланев към този момент втори мандат се пробва да обезпечи публичен превоз, само че това се оказала най-трудната му задача като кмет. Дори обмислял вид да закупи рейс и хората да пътуват с него. Това обаче се оказва нелегално. Едва ли не би трябвало да се сгази или заобиколи законът, с цел да има публичен превоз примерно до Брацигово.

Затова са единици хората, които остават да живеят в Равногор. Само трима индивида са работещите в локалната мандра, а други 10 изкарват прехраната си в дърводелския завод. В региона има и дърводобив, само че за него се докарват служащи от  Нова махала и даже от Ракитово.

Лошата инфраструктура и неналичието на добра реклама пък са повода в Равногор да няма и доста туристи. Иначе има условия за развиването на туризма. Тук са построени 3 хотела, само че стоят празни. Само единият работи, най-много през уикендите. А другояче е известно, че съгласно едно проучване на НАСА Равногор са най-екологично чистото и зелено кътче на Балканския полуостров. Тук се създават най-вкусните картофи, а кравите дават луксозно високомаслено мляко. Затова и продуктите на тукашната мандра са известни надалеч оттатък Равногор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР